Ležajevi sa kosim dodirom

Jednoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Jednoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom sastoje se od unutrašnjeg, spoljnjeg prstena kuglica i kaveza koji može biti od poliamida, čelika ili mesinga. Kotrljajna staza unutrašnjeg i spoljašnjeg prstena nagnute su jedna ka drugoj u pravcu ose ležaja. Ležajevi su dostupni u otvorenoj i zatvorenoj izvedbi. Mogućnost samopodešavanja je jako mala kod ove vrste ležaja.

Jednoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Jednoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Veliki broj kugličnih ležajeva sa kosim dodirom isporučuju se u X-Life dizajnu. Ovi ležajevi su naznačeni u dimenzionim tablicama. Ležajevi X-Life dizajna imaju poboljšanu geometriju kotrljajnih staza kao i optimizovane površine. Ovo značajno povećava granicu zamora ležaja. U proračunima, radni vek ležaja sa ovim dizajnom je uvećan i do 50%. Iz ovog razloga kod manjih ležajeva ove vrste može se primeniti određeni poredak ako je to neophodno.

Dvoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Dvoredni kuglični_ležajevi sa kosim dodirom

Dvoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Dvoredni kuglični ležajevi sa kosim dodirom sastoje se od unutrašnjeg, spoljnjeg prstena kuglica i kaveza koji može biti od poliamida, čelika ili mesinga. Po dizajnu odgovaraju paru jednorednih kugličnih ležajeva sa kosim dodirom uparenih u “O” poredak ali daju uži dizajn nego jednoredni. Oni se razlikuju u veličini ugla dodira kao i dizajnu prstenova.

Ležajevi su dostupni u otvorenoj i zatvorenoj izvedbi. Zbog proizvodne tehnologije koja se koristi, otvorene izvedbe mogu imati izvesne kanale na spoljnjem prstenu koji su predviđeni za zatvarače. Zatvorene izvedbe ležaja ne treba dodatno podmazivati što dalje rezultira bolju ekonomičnost. Mogućnost samopodešavanja kugličnih ležajeva sa kosim dodirom je jako mala.